L’any passat el Consorci Localret va arribar a un acord amb La Salle – Universitat Ramon Llull amb l’objectiu d’establir una col·laboració estratègica per a la realització d'activitats orientades a la transferència de coneixement en l’àmbit digital a les persones del món local, tant electes com treballadores, i per a l’elaboració de propostes que permetin accelerar i facilitar el procés de transformació digital dels municipis de Catalunya.
El primer resultat d’aquesta treball conjunt va ser la celebració d’un cicle de webinars que es va iniciar el juny de 2020 i que tindrà continuïtat durant el present any. En el marc d’aquesta col·laboració, presentem el Programa Executiu en Transformació Digital en la seva edició especial per a municipis impartit per La Salle – Universitat Ramon Llull. Un programa innovador dirigit al món local amb l’objectiu de formar equips de persones per tal de liderar, planificar i executar la transformació digital dels seus municipis. Algunes de les característiques que el fan innovador són que el programa de formació es proposa a equips de tres persones per Ajuntament amb l’objectiu que siguin perfils complementaris: responsable polític, gerencial i TIC, per tal de garantir l’èxit dels processos de transformació digital dels municipis. També innova perquè és un procés de formació amb output, és dir, en finalitzar el programa cada Ajuntament surt amb un pla de transformació digital. I, és innovador en si mateix, per tal que els ajuntaments siguin innovadors, entenent la potencialitat de les tecnologies disponibles, entenent els reptes d’una ciutadania cada vegada més digital i disposant d’un full de ruta clar per tal d’implementar el model de municipi digital que cada ciutat o poble vol ser. L’inici del curs està previst per al proper 9 d’abril, és proposa en un format híbrid presencial i en línia, i el seu nombre de participants estarà entre els 7 i 12 ajuntaments. El programa atorga un títol d’expert universitari per la Universitat Ramon Llull, i 15 crèdits ECTS. Per tal de tenir més informació detallada del seu format, continguts i ponents, podeu visitar http://www.localret.cat/programaexecutiu o posar-vos en contacte amb l’àrea d’admissions de La Salle Barcelona al telèfon 932902419 o per correu a l’adreça [email protected]. El Consorci Localret fou creat a mitjans dels anys noranta pel món local, per tal de donar suport als ajuntaments davant la irrupció del que en aquell moment vam anomenar les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Gairebé un quart de segle després, la transformació digital dels nostres municipis és un dels reptes més importants que hem d’encarar des del món local.
Des de Localret som conscients de la limitació de recursos econòmics, humans, de coneixement i de visió de que disposen els ajuntaments, sobretot els de menor població. Per això, el passat mes de juliol vam aprovar un pla estratègic, on vam actualitzar la nostra missió a “acompanyar els ajuntaments en la transformació digital dels seus municipis”, i vam establir uns objectius per tal de poder aportar més valor púbic als ajuntaments del país, i ser-los més útils. En l’actualitat formen part del Consorci Localret 818 dels 947 ajuntaments del país. La immensa majoria dels que encara no són membres, fins a 114, són de municipis de menys de 1.000 habitants. És per això que, en el marc d’execució d’una de les seves línies d’acció, la Comissió Delegada de l’Assemblea General de Localret va aprovar el passat 24 de novembre que els ajuntaments de menys de 1.000 habitants deixin de pagar la quota per pertànyer al Consorci Localret a partir de l’1 de gener de 2021, per tal de facilitar-ne el seu accés i pertinença, i que aquestes aportacions econòmiques quedin incloses en les aportacions que, en virtut dels corresponents convenis, satisfan cadascuna de les diputacions al Consorci, sense modificar-ne el seu import. Per tant, per aquest any 2021 els ajuntaments de menys de 1.000 habitants que actualment són membres no hauran de fer l’aportació econòmica al Consorci, ja que aquesta és assumida en el marc de l’actual conveni que la Diputació i Localret tenen signat. I des d’aquí fem una crida a aquests ajuntaments que encara no formen part del Consorci per tal que s’hi adhereixin mitjançant l’aprovació d’un acord de ple, i així poder gaudir dels serveis que estem oferint actualment sense cost com poden ser l’ús de la plataforma Localretmeet per celebrar les reunions dels òrgans col·legiats a distància, assessorament jurídic i tècnic sobre els desplegaments de la fibra òptica, la telefonia mòbil, les xarxes informàtiques, la possibilitat de participar dels processos de compra agregada dels serveis de telecomunicacions o de l’acord marc de subministrament i manteniment de les llicències del programari de Microsoft, entre d’altres serveis que ja oferim i els que preveiem oferir properament en l’àmbit de la transformació digital. Perquè estem aquí per acompanyar-vos, ens posem a la vostra disposició per qualsevol qüestió que us pugui sorgir vinculada a les infraestructures de telecomunicacions i la digitalització. Els alcaldes i alcaldesses, com a responsables dels seus pobles i ciutats, tenen un repte molt important: dur a terme la seva transformació digital. Aquest és el camí que s'ha de recórrer des d’on estan ara fins a la consecució d’un municipi digital. És un procés d'aplicació de tecnologia per fer més eficients els nostres ajuntaments, més sostenibles els nostres pobles i ciutats, i facilitar la vida a la ciutadania que serà, i ja és, digital.
Un municipi digital és aquell en el que els seus veïns i veïnes poden desenvolupar plenament la seva vida, personal i professional. Preparat per al nou món en el que ja vivim. La tecnologia facilita el seu dia a dia, i les infraestructures de telecomunicacions els connecten a persones, administracions i empreses. Un municipi digital és com un puzle que té un munt de peces que sumades totes acaben completant la imatge. Pensar-ho així ens ajuda. Cadascuna d’aquestes peces és una necessitat a la que donar resposta. I el camí ha fer és anar posant peces per completar el puzle fins a la consecució d’un municipi digital. Els puzles dels municipis més petits tindran menys peces, i els de les ciutats en tindran més. Hi ha peces que estan vinculades al funcionament de l’Ajuntament, n’hi de relacionades a l’espai públic i n’hi ha que afecten les persones. Hi ha peces que ja les ofereixen les administracions, n’hi ha que les ofereixen les empreses, i n’hi ha que encara no les ofereix ningú. Per a aquelles necessitats que no existeixi actualment una solució voldrem fer aquella peça mitjançant processos d’innovació. A Localret els propers mesos ens dedicarem a identificar-les i aportar-hi solucions. Definirem el metamodel de municipi digital a Catalunya. Per dur a terme aquesta feina vam licitar un servei de suport tècnic. Comptarem amb el coneixement i l’experiència de La Salle - Universitat Ramon Llull que n’ha estat l’adjudicatària. Els ajuntaments necessiten algú que els acompanyi en el camí de transformació dels seus municipis. I aquesta és la missió de Localret. El passat mes de juliol el Consell d’Administració de Localret va aprovar el nou Pla Estratègic per al Consorci que ha de guiar el que farem des d’ara fins a final de mandat a la tardor del 2023, passades les properes eleccions municipals.
El document avalua l’organització utilitzant diferents metodologies per tal de visionar la situació prèvia tant a nivell intern organitzatiu com en relació amb l’entorn i els diferents agents tant públics com privats que interaccionen en l’àmbit digital i local. El document però va més enllà. Renova els principis fundacionals del Consorci Localret. Actualitza la idea d’allò que va impulsar al món local a crear una eina pròpia per tal de donar suport als ajuntaments davant la irrupció de les TIC i la Societat de la Informació a meitats dels anys 90. Posem al dia el PER QUÈ de la nostra existència. La missió actualitzada de Localret esdevé acompanyar els ajuntaments en el procés de transformació del seu poble o ciutat en un municipi digital per tal que la seva ciutadania s’hi pugui desenvolupar plenament. En la missió introduïm un nou concepte: el municipi digital. Aquell en el que els seus veïns i veïnes poden desenvolupar plenament la seva vida, personal i professional. Preparat per al nou món en el que ja vivim. La tecnologia facilita el seu dia a dia, i les infraestructures de telecomunicacions els connecten a persones, administracions i empreses. Per a fer-ho possible la visió, el COM ho farem, passa per convertir-nos en la regidoria o àrea, externa i centralitzada, per a la transformació digital i la innovació dels ajuntaments de Catalunya. I tot això tenint com a base uns valors clars i inspiradors: la vocació de servei públic, la innovació, el lideratge, el compromís i l’equilibri territorial. El document estableix el QUÈ farem, mitjançant quatre objectius estratègics per al mandat i 17 línies d’acció que els desenvolupen. Els objectius estratègics són: 1. L’acompanyament a la transformació digital dels municipis 2. La introducció de la innovació digital en l’àmbit municipal 3. L’extensió de la connectivitat d’alta capacitat a tot el territori 4. Una nova governança del Consorci Un document que ha estat elaborat durant sis mesos amb recursos propis, amb la participació del personal de Localret, i amb tot un seguit de col·laboracions externes que li han aportat valor i contrast. Comença doncs una nova etapa en la que el Consorci Localret aspira a aportar molt més valor públic als ajuntaments, acompanyant-los d’una manera més propera i efectiva en la transformació digital dels pobles i ciutats del nostre país. Des del Consorci Localret continuem treballant per tal de facilitar l’accés dels ens locals a eines i solucions digitals i de telecomunicacions. Us informem de tres dels serveis en els que estem treballant des de fa uns mesos:
El primer és l’inici de la licitació aquest mes d’octubre d’un acord marc de subministrament i manteniment de programari de Microsoft i VMware. Els destinataris de l’acord marc són totes les entitats que formin part del Consorci, així com els seus ens dependents, prèvia la seva adhesió específica a l’acord marc, una vegada que s’hagi adjudicat. L’acord marc té un pressupost anual de 3.000.000,00 d’euros, i s’ha previst una durada de quatre anys, incloses les possibles pròrrogues: un any de durada inicial, més tres pròrrogues d’un any. L’adjudicació i formalització de l’acord marc està prevista per a finals d’aquest any. A partir de gener de 2021 els ens destinataris podran subscriure els contractes que se’n derivin. L’adjudicació d’aquests contractes es podrà fer sense nova licitació, a l’empresa que hagi presentar l’oferta amb una millor relació qualitat preu, o bé convidant a totes les empreses adjudicatàries de l’acord marc. El segon és l’extensió del servei LocalretMeet, la plataforma que vam posar en servei el passat mes de març per a la celebració dels òrgans col·legiats a distància per part de les administracions locals mitjançant videoconferència, de manera segura i donant compliment al Decret Llei 7/2020, de 17 de març i al Reial Decret Llei 11/2020, de data 31 de març. Vista la continuïtat de la situació de crisi sanitària, i amb la voluntat de seguir acompanyant els ens locals en aquests moments, el passat mes de setembre vam comunicar aquesta extensió als prop de 400 ajuntaments, consells comarcals i altres ens locals que l’han estat usant tot aquest temps. Aquesta extensió és per a un període indeterminat per als ens consorciats, i fins al 31 de desembre de 2020 per als no consorciats als que també es va voler facilitar una solució en aquells moments crítics del confinament. El tercer és la propera licitació d’una nova compra agregada de serveis de telecomunicacions pels ens locals de la demarcació de Lleida i els de Barcelona que no van participar de l’anterior elaborada conjuntament amb la Diputació de Barcelona. Prop de 80 ens locals hi participen entre els que hi ha sis consells comarcals i 60 ajuntaments. Es preveu que la licitació s’iniciï el mes de novembre. També ja s’han iniciat les tasques per licitar a primers de l’any vinent la nova compra agregada de la demarcació de Tarragona que en l’actualitat dóna servei a prop de 70 ens. I tot això ho fem amb l’objectiu de facilitar la vida als ajuntaments i als altres ens locals en qüestions que requereixen d’un coneixement tècnic molt específic, tot generant un estalvi de procediment i econòmic important. Estem, i continuarem estant, al vostre servei per acompanyar-vos en la transformació digital dels vostres municipis. El mes de maig, el Consorci Localret i La Salle – Universitat Ramon Llull vam començar un cicle de webinars per tal d’aportar coneixement sobre la transformació digital i tendències als responsables polítics i tècnics del món local. Amb aquest projecte, ambdues organitzacions comencem una col·laboració estratègica, materialitzada mitjançant conveni marc, per acompanyar els municipis de Catalunya en la seva transformació digital.
El primer d’aquests seminaris es va celebrar el passat 28 de maig i va portar per títol La virtualització dels llocs de treball, l’experiència del món local on vam analitzar des de l’experiència local de Sara Berbel, gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona, Mario Aguacil, director de l’Àrea de Govern Obert i Serveis Generals de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Laura Sunyol, coordinadora d’Organització i Polítiques Digitals de l’Ajuntament de Lleida; i de l’expert Majeed Hosseiney, director del Programa de Lideratge Virtual d’Equips de La Salle-URL, com es va fer, què hem après i quines conclusions podem treure per al futur de les nostres organitzacions, de les setmanes de teletreball durant l’estat d’alarma. El segon d’aquests seminaris va portar per títol Els ajuntaments davant el repte de la ciberseguretat i va comptar amb la participació d’Oriol Torruella, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Neus Bellavista, responsable de seguretat de l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona, Domènec Martínez, cap de Sistemes d’Informació i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i Carles Flamerich, CEO de l’empresa Light Eyes i codirector de programa del Barcelona Cybersecurity Congress. En aquesta sessió vam volem fer prendre consciència de la seva importància, conèixer algunes experiències i possibles solucions a mitjà termini per als nostres ajuntaments. Un repte difícil, donada la limitació de recursos i de coneixement de manera individualitzada dels ajuntaments que fa que aquesta sigui una qüestió en molts casos sense afrontar i de la que només prenem consciència puntualment quan llegim notícies d’atacs a algun ajuntament. El tercer dels seminaris en línia està previst per al proper 10 de juliol a les 12 hores i versarà sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial als serveis públics. A partir del mes de setembre està previst donar continuïtat a aquest cicle amb l’objectiu de crear un punt de trobada de referència per a la gent del món local, de tots aquells temes d’actualitat per a la digitalització dels municipis. Prop de 150 persones van participar en directe de cadascun dels dos seminaris en línia ja celebrats. Si no vau poder assistir-hi i esteu interessats en aquestes matèries, podeu recuperar els vídeos complets i per ponents al canal de YouTube de Localret a https://youtube.com/Localret |