El Consorci Localret fou creat a mitjans dels anys noranta pel món local, per tal de donar suport als ajuntaments davant la irrupció del que en aquell moment vam anomenar les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Gairebé un quart de segle després, la transformació digital dels nostres municipis és un dels reptes més importants que hem d’encarar des del món local.
Des de Localret som conscients de la limitació de recursos econòmics, humans, de coneixement i de visió de que disposen els ajuntaments, sobretot els de menor població. Per això, el passat mes de juliol vam aprovar un pla estratègic, on vam actualitzar la nostra missió a “acompanyar els ajuntaments en la transformació digital dels seus municipis”, i vam establir uns objectius per tal de poder aportar més valor púbic als ajuntaments del país, i ser-los més útils. En l’actualitat formen part del Consorci Localret 818 dels 947 ajuntaments del país. La immensa majoria dels que encara no són membres, fins a 114, són de municipis de menys de 1.000 habitants. És per això que, en el marc d’execució d’una de les seves línies d’acció, la Comissió Delegada de l’Assemblea General de Localret va aprovar el passat 24 de novembre que els ajuntaments de menys de 1.000 habitants deixin de pagar la quota per pertànyer al Consorci Localret a partir de l’1 de gener de 2021, per tal de facilitar-ne el seu accés i pertinença, i que aquestes aportacions econòmiques quedin incloses en les aportacions que, en virtut dels corresponents convenis, satisfan cadascuna de les diputacions al Consorci, sense modificar-ne el seu import. Per tant, per aquest any 2021 els ajuntaments de menys de 1.000 habitants que actualment són membres no hauran de fer l’aportació econòmica al Consorci, ja que aquesta és assumida en el marc de l’actual conveni que la Diputació i Localret tenen signat. I des d’aquí fem una crida a aquests ajuntaments que encara no formen part del Consorci per tal que s’hi adhereixin mitjançant l’aprovació d’un acord de ple, i així poder gaudir dels serveis que estem oferint actualment sense cost com poden ser l’ús de la plataforma Localretmeet per celebrar les reunions dels òrgans col·legiats a distància, assessorament jurídic i tècnic sobre els desplegaments de la fibra òptica, la telefonia mòbil, les xarxes informàtiques, la possibilitat de participar dels processos de compra agregada dels serveis de telecomunicacions o de l’acord marc de subministrament i manteniment de les llicències del programari de Microsoft, entre d’altres serveis que ja oferim i els que preveiem oferir properament en l’àmbit de la transformació digital. Perquè estem aquí per acompanyar-vos, ens posem a la vostra disposició per qualsevol qüestió que us pugui sorgir vinculada a les infraestructures de telecomunicacions i la digitalització. Els alcaldes i alcaldesses, com a responsables dels seus pobles i ciutats, tenen un repte molt important: dur a terme la seva transformació digital. Aquest és el camí que s'ha de recórrer des d’on estan ara fins a la consecució d’un municipi digital. És un procés d'aplicació de tecnologia per fer més eficients els nostres ajuntaments, més sostenibles els nostres pobles i ciutats, i facilitar la vida a la ciutadania que serà, i ja és, digital.
Un municipi digital és aquell en el que els seus veïns i veïnes poden desenvolupar plenament la seva vida, personal i professional. Preparat per al nou món en el que ja vivim. La tecnologia facilita el seu dia a dia, i les infraestructures de telecomunicacions els connecten a persones, administracions i empreses. Un municipi digital és com un puzle que té un munt de peces que sumades totes acaben completant la imatge. Pensar-ho així ens ajuda. Cadascuna d’aquestes peces és una necessitat a la que donar resposta. I el camí ha fer és anar posant peces per completar el puzle fins a la consecució d’un municipi digital. Els puzles dels municipis més petits tindran menys peces, i els de les ciutats en tindran més. Hi ha peces que estan vinculades al funcionament de l’Ajuntament, n’hi de relacionades a l’espai públic i n’hi ha que afecten les persones. Hi ha peces que ja les ofereixen les administracions, n’hi ha que les ofereixen les empreses, i n’hi ha que encara no les ofereix ningú. Per a aquelles necessitats que no existeixi actualment una solució voldrem fer aquella peça mitjançant processos d’innovació. A Localret els propers mesos ens dedicarem a identificar-les i aportar-hi solucions. Definirem el metamodel de municipi digital a Catalunya. Per dur a terme aquesta feina vam licitar un servei de suport tècnic. Comptarem amb el coneixement i l’experiència de La Salle - Universitat Ramon Llull que n’ha estat l’adjudicatària. Els ajuntaments necessiten algú que els acompanyi en el camí de transformació dels seus municipis. I aquesta és la missió de Localret. |